Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
Filia nr 3 Gromiec
(1)
Autor
Colville-Andersen Mikael (1968- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mincer Weronika
(1)
Salamon Dariusz
(1)
Schenk Dieter (1937- )
(1)
Zarychta Paweł (1976- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Drogi rowerowe
(1)
Holocaust
(1)
Jakość życia
(1)
Komunikacja miejska
(1)
Kuchnia chorwacka
(1)
Miasta
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Przestrzeń publiczna (urbanistyka)
(1)
Rower
(1)
Transport rowerowy
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Kopenhaga (Dania)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Lwów (Ukraina ; okręg)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Architektura i budownictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Transport i logistyka
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 Gromiec
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 94(100)"1939/1945"
Książka
W koszyku
Dalmacja : książka kucharska / Robert Makłowicz. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2016. - 263, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją "Dalmacja. Książka kucharska". Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej